Logo regioVlindertuin De Wolden


Tuin open op zaterdag 25 en zondag 26 mei 2019 van 10.30 tot 17.00 uur
ook open op zaterdag 15 en zondag 16 juni 2019 van 10.30 tot 17.00 uur


Volkstuincomplex Westerveldseweg 7921 NB Zuidwolde


De Vlindertuin in Zuidwolde is aangelegd in 1998 als onderdeel van het grote project VLINDER-2000 en is bedoeld om inwoners van Zuidwolde en bezoekers van elders te informeren over de mogelijkheden om allerlei insecten, en vlinders in het bijzonder, naar je tuin te lokken en meer te leren over hun levenscyclus. Van verschillende soorten vlinders is de hele cyclus van ei tot vlinder in de tuin te volgen. In de loop van de tijd is gebleken dat de aanwezigheid van waardplanten (planten waar de rupsen van leven) en van luwte zeker zo belangrijk is als de aanwezigheid van nectarplanten. Een heel speciale dagvlindersoort is de zeldzame Sleedoornpage die al vanaf 1998 in Zuidwolde bekend is en die het zwaartepunt van aanwezigheid in de Vlindertuin heeft. Bordjes met namen laten eigenschappen van de plant zien en geven weer welke insecten bij die planten horen. De tuin is altijd vrij toegankelijk.


Vanaf 2017 willen wij graag het onderhoud van de Vlindertuin anders gaan organiseren. Eenmaal per maand gaan we een morgen van 9.00 uur tot 12.00 met een groep vrijwilligers het onderhoud doen. Mensen met een groen hart, die daarvoor wat tijd hebben en het leuk vinden om mee te helpen, zijn hartelijk welkom. U hoeft niet per se veel van planten te weten en het is eerder andersom, van het werk leert u juist, niet alleen van planten maar ook van insecten en andere dieren. Wie mee wil doen kan
zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Ook wanneer u meer wilt weten kunt u via dit mailadres informatie krijgen.


Overzicht van wat natuurvereniging Zuidwolde doet vindt u op www.natuurverenigingzuidwolde.nl


De tuin is te bereiken op 2 manieren:
1.
Achter het huis Waardeel 4, via een schelpenpaadje rechts naast de woning loop je er recht naar toe.
2.
Bij de begraafplaats aan de Meppelerweg afslaan naar de aula en dan nog een klein stukje rechtdoor rijden.
    Daar begint een fiets- en wandelpad langs de rand van Zuidwolde en na ca 300 meter is de Vlindertuin rechts.

 

Vlindertuin tuinfoto 1Vlindertuin tuinfoto 2